La inceput a fost JOCUL

Îmi amintesc că aveam un joc:  încercam să îmi imaginez, cu detalii, povestea fiecărui parfum care deschidea vremelnic o poartă către lumi interzise. Oare cum arată o femeie care miroase aşa, mă întrebam eu cu nările băgate într-un eşantion de Jicky, oare ce viaţa are, ce pantofi, unde se duce, oare este îndrăgostită, oare este blondă sau bruneta?

În prezent nu mai pot spune că am un parfum preferat, sau un “parfum semnătura”, recunosc  doar că sufar des de pusee de a vâna, strânge şi a colecţiona fie parfumuri discontinuate (care nu se mai găsesc în parfumerii în prezent) fie formulări cât mai vechi ale unor parfumuri clasice. Nu le folosesc prea des însă, sunt “trofee” de care nu îmi dau voie să mă bucur aşa cum se cuvine.

Încerc, cât pot, să îmi educ nasul, să recunosc note, să testez cât mai mult, cât mai variat, de la citrice la gurmande şi înapoi, încercând să fiu cât mai obiectivă, fără a ţine seama de preferinţele mele (grupa oriental – condimentată rămânând însă cea mai apropiată de sufletul meu). 

Dincolo de bucuria pur senzorială adusă de parfumuri, ador să citesc poveştile ţesute în jurul lor – de la istoria parfumeriei  la studii privind obiceiurile de consum,  de la strategiile de marketing ale  caselor de nişa la poveştile recenzorilor mei preferaţi, şi – mai ales- ador să observ  (in realitate, pe forumuri şi in grupurile din social media) modul extrem de personal în care oamenii îşi clădesc povestile de iubire cu parfumurile.


De vita collection

Angela Ciampagna – Vita, Morte e Miracoli

Sinopsis: Vraji artizanale Despre Angela Ciampagna: “Suntem oameni mândri, cu mentalitate de artizani. Nobili prin moștenire, educați intru creştinism, dar în acelaşi timp cu ascendență păgână. Slăvim focul Inimii Sfinte, flăcările îmblânzite din şemineu, precum şi pe cele ce dansează sălbatic în văpaie, în mijlocul pădurilor. Trăim în mijlocul rugăciunilor, ritualurilor ancestrale, misticismuli monastic şi … Angela Ciampagna – Vita, Morte e Miracoli Read More »

Read More
roja

Karenina – Roja Dove

Este dens, floral, cu un aer modern atat prin alternantele sale rece-cald cat si prin-un iz usor medicinal-spicy. Se joaca doar de-a trecutul, nu este retro, nu imi pare o calatorie in timp, dar este un parfum- nostalgie-joc perfect compus

Read More
Terra Mia

Terra Mia – Carthusia

Începutul parfumului este floral şi vesel, condimentând cu piper roz un neroli proaspăt, apare si capul ciufulit al unui trandafir înfoiat şi dulceag şi o iasomie languroasa si adormita. Parfumul începe să toarcă, prinzând puteri spre notele de mijloc, cu note de cafea cu lapte, servită pe platouri de argint  alături de dulciuri colorate, cu nuci caramelizate sparte in pumn

Read More
Ajmal Rose Wood

Rose Wood – Ajmal

Rose Wood: un combo clasic de trandafir roşu oriental şi oud cuminte şi prezentabil . Mereu am crezut că dragostea parfu-Mistica are mai mari şanse să vină din acele note care îţi stârnesc groaza sau repulsia, acolo exista posibilitatea rezolvării unui conflict cu happy-end (mi-e martor trandafirul de care am fugit mâncând pământul până acum câţiva ani, având toate sechelele generaţiei mele sufocate de “trandafirii bulgăreşti” omniprezenţi în copilărie). Poate s-au văzut cazuri dar eu nu ştiu prea multe – să te îndrăgosteşti de o zonă olfactivă la care ai...

Read More
Panda Zoologist

Bestialul bestiar – Zoologist

Prima dată ochii mi-au fost furaţi de marketingul vesel, prietenos, proaspat si entuziast al casei Zoologist - o serie de schiţe alb-negru, ca nişte cărţi de vizită făcute într-un stil jucăuş antropomorf-kitsch-goth-post-ironic. Apoi, am aplaudat mesajul etic al brandului – toate parfumurile sunt cruely-free, nu conţin mosc sau alte produse de origine animală.

Read More
lubin_figaro

Figaro Lubin

Mai mult Sweeny Todd decât bărbierul din Sevilia, Figaro e un chypre perfect unisex foarte vizual. Mai mult film musical decât opera, avem un parfum "montat" din secvenţe care se succed şi se întrepătrund - porneşte lamaios şi verde, pe drumul prin pădure striveşte sub tălpi nişte fructe coapte

Read More
lira xerjoff

Lira – Xerjoff

Imaginaţi-vă cel mai dulce caramel scurs peste cea mai decadenta ciocolată în straturi, o budincă din care geme o vanilie din categoria grea, o floare de cremă cu unt şi scorţişoară aşezată peste crusta unei amandine crăpând sub greutatea linguriţei, prrrr, toate stinse cu un santal de portocale roşii de sicilia

Read More
sorcinelli unum

UNUM Collection – Filippo Sorcinelli

Un adevărat om renascentist, Filippo Sorcinelli este greu de aşezat într-o categorie: artist multilateral şi multifaţetat, cu lumini orbitoare şi umbre de care îţi fereşti privirea, muzician talentat, designer ce a pornit legenda LAVS (furnizor oficial de veşminte pontificale pentru Vatican) filantrop, fotograf, pictor, creator de parfumuri, un adevărat apostol al frumosului, în multiplele sale întrupări, adeseori contrastante.

Read More
Sahara_Noir_Tom_Ford

Sahara Noir – Tom Ford

Poveste cu aromă de Sahara Noir, aici Data aparitiei: 2013 Categorie principală: oriental floral Note de vârf: portocala amăruie, peniţa apei, chiparos şi labdanum Note de mijloc: iasomie egipteană, trandafir marocan, tămâie, papirus, ceară de albine şi scorţişoară Note de bază: labdanum, răşină benzoică, vanilie, cedru, ambră, Lemn de Agar(Oud) şi balsam egiptean  Longevitate: foarte … Sahara Noir – Tom Ford Read More »

Read More
magie_noire

Magie Noire – Lancôme

 O putere stranie. Cel mai oriental dintre toate parfumurile orientale, cel mai fascinant dintre toate formulele. Magie Noire este Orientul la o pulverizare distanta, cu misterele şi farmecele sale, care captivează şi vrăjeşte simţurile.

Read More
Casmir_Chopard

Casmir – Chopard

După ce începutul exuberant şi uşor desuet se aşează, parfumul este surprizantor de echilibrat şi purtabil. Lemnul de santal, moscul şi paciuli-ul reuşesc să îi dea greutate, să îi tăie dulceaţa şi să îl transforme într-un parfum care îşi merită încă locul pe rafturile parfumeriilor, aşezat cu respectul datorat veteranilor, deasupra găştii de gurmande pentru care joacă rolul de muza/bunica.

Read More
dolce_vita

Dolce Vita – Christian Dior

Dolce Vita, de la Christian Dior este un parfum oriental lemnos, ce evoca pofta de viaţă şi lipsa de griji a plimbărilor cu maşina decapotabilă pe riviera italiană. Acest parfum de o feminitate desăvârşită, cu note fructate şi florale vesele şi accente condimentate şi senzuale de cedru, întrupează spiritul Dior în toată splendoarea sa. Cu un început efervescent, ca o şampanie cu caise care te ameţeşte cu promisiuni dulci, te duce mai departe cu unduiri de vanilie

Read More
Jardin d'écrivains

Wilde – Jardin d’écrivains

Parfumul respiră prospeţime, e viu şi suculent, e britanic, e elegant (nu apretat-împaiat ci în modul acela "efortless" şi natural). Fabulos pentru primăvara, uşor de purtat de oricine, indiferent de sex, important e să ne găsim de "partea bună a forţei".

Read More
Hermès: Le Jardin de Monsieur Li.

Le Jardin de Monsieur Li – Hermès

Găsesc că grădinile Hermesiene (folosesc pluralul pentru că toate îmi dau fix aceeaşi stare contemplativ-diafana) sunt interpretarea olfactivă a curentului pointilist din pictura, tradus în parfumerie.

Read More
Donna Karan Black Cashmere

Black Cashmere – Donna Karan

Complicat, ezoteric, întunecat şi masculin, Black Cashmire este mirosul păstrat în redingota unui alchimist care se furişează în noapte pe străzile Pragăi.

Read More
poison

Poison – Dior

Mereu l-am asociat cu nuanţe de mov - indigo, cu cortine nemişcate şi grele de catifea, are ceva dens. Este un parfum polarizant- îl iubeşti ori îl deteşti. Îl văd purtat şi de bărbaţi, cumva cred că e perfect pentru Dorian Gray.

Read More
dahlia noir_givenchy

Dahlia Noir – Givenchy

Dahlia Noir e un chypre pudrat-prafos puţin mai dificil de "îmblânzit"- eu speram la ceva mai "noir", dar el este doar inabordabil de rece. Are ceva de old-school-Hollywood

Read More
parfum_sacre

Parfum Sacré – Caron

Miroase a firele de praf ridicate în soare, a nisip cald, a piaţa de condimente cu coşuri de fructe vărsate peste grămezile de cardamom şi piper.

Read More
Aura Mugler

Aura – Mugler

Începe mentolat, camforat, tropical - o junglă ticsită cu frunze mari, uşor amărui, pline de sevă şi miros verde atât de puternic şi ascuţit încât par că sunt injectate cu o substanţă iredescentă, iradiantă

Read More
212_Sexy_Carolina_Herrera

212 Sexy – Carolina Herrera

Uşor impertinent - chiar ar merge numele Insolence-ului de la Guerlain şi în cazul ăsta - miroase a piper, a gumă de mestecat dulce (juicy fruit - ceva pe acolo) şi a vată de zahăr.

Read More
Narciso Rodriguez

Narciso Eau de Toilette – Narciso Rodriguez

Buchet de flori înfoiate -cica bujor şi trandafir- asta nu ştiu, mie îmi miroase a roz, puţin dulci, puţin acrisor-astringente florile astea, oricum proaspete, parcă acum le-ai rupt tulpina răsucind-o şi le-ai aşezat în vază mare, în faţa ferestrei deschise. Miroase şi perdeaua albă a săpun alb şi vara e încă rece, la început de vacanţă.

Read More

I remember one morning getting up at dawn. There was such a sense of possibility. You know, that feeling. And I… I remember thinking to myself: So this is the beginning of happiness, this is where it starts. And of course, there will always be more…never occurred to me it wasn’t the beginning. It was happiness. It was the moment, right then.” 

Michael Cunningham  “The Hours”